Projectomschrijving

Project: Avenue Louise
Locatie: Brussel
Oppervlakte: +200 m2
Oplevering: 2012
Waarde contract: 50.000 euro
Architect: Top Mouton

Het interieurbedrijf Top-Mouton zette een prestigieus project op poten voor de renovatie van een luxueus appartement in Brussel. Als parketspecialist stonden we in voor de uitvoering van een witte parketvloer. De klant gaf de voorkeur aan een makkelijk te onderhouden vloer met satijnen glans en een duidelijk zichtbare houttekening. In onze samenwerking met het team van Top-Mouton dachten we na over de technische uitvoering van het design en in overleg met de klant schonken we de nodige aandacht aan het onderhoudsgemak. Als voorbeeld van een goed uitgevoerd project fungeerde Alkon dus als een essentiële schakel tussen beide partijen.

Uitdaging en uitwerking

We gingen aan de slag met een hoogwaardige, eerste keuze parketvloer uit eik in drie variabele breedtes. Bij het renovatieproject kwam aan het licht dat de chape onder de tegelvloer uiterst oneffen was. Alvorens te beginnen met de aanleg van de parketvloer egaliseerden we dan ook de ondervloer met een product dat nivellering tot één cm dikte toelaat. De verlijming gebeurde met een één-componentenlijm op basis van gesilyeerde polymeren, niet enkel vanwege de elasticiteit van de lijm maar ook omdat dit een ecologisch verantwoorde keuze is. Net als in andere veeleisende projecten zorgden we ervoor dat er geen restplanken in het legpatroon te zien zouden zijn. We gingen gericht te werk door de planken uit te lijnen op de hoeken en de passages en hielden daarbij ook rekening met de belangrijkste meubelstukken in de ruimte.
In de afwerking combineerden we de witte kleur met behoud van de karakteristieke kenmerken van de houtsoort. Om de houtstructuur te benadrukken borstelden we de planken. Daarna brachten we drie lagen dekkende, witte verf aan en evenveel lagen beschermende, matte twee-componentenvernis met waterdragende eigenschappen. Het resultaat: een subtiel glanzende vloer waarin de textuur van het hoogwaardig hout nog zichtbaar en voelbaar is en die bovendien weinig onderhoud vergt. De functionele plint werd zo discreet mogelijk aangebracht, maar omdat het om een renovatie ging was een verdoken constructie niet mogelijk. Op de bestaande muren brachten we een aluminium plint aan van drie mm dikte en lijnden we perfect uit op de bestaande muren.