Projectomschrijving

Project: Crematorium Kortrijk
Locatie: Kortrijk
Oppervlakte: +1000 m2
Oplevering: 2012
Waarde contract: 70.000 euro
Architect: Eduardo Souto de Moura & SumProject

In 2011 ontwierp de internationaal geprezen Portugese architect Souto de Moura Uitzicht, een vernieuwd crematorium in Kortrijk. De aparte sfeer die eigen is aan het gebouw vertaalde hij in grote, sobere ruimtes waarin hout een belangrijke rol speelt. Alkon stond in voor de volledige uitvoering van de parketvloer, die vanzelfsprekend de stilte en ingetogenheid van deze functionele ruimtes moest ondersteunen. De Moura ontwierp niet enkel het nieuwe gebouw, dat in het terrein verzonken is, maar stond ook in voor de creatie van banken, een sofa en het spreekgestoelte in de aula’s. In overleg met de architect en met deze design-elementen in het achterhoofd kozen we voor de juiste parketvloer, geïntegreerd in het concept, stijlvol en slijtvast.

Uitdaging en uitvoering

Bij de plaatsing gebruikten we geen traditionele tand -en groefverbinding, maar werd het massief parket vernageld en verlijmd. De nagels hechten de vloer voorlopig vast tot de lijm is uitgehard en het die functie overneemt. Van ons timmerwerk is vanzelfsprekend niets meer te zien zodra we de gaatjes nauwkeurig hebben gedicht. Dit project vroeg om een behandeling met twee verschillende lijmen, een uiterst elastische voor de onderlaag en een stabiele voor de bovenlaag. Omdat de ondervloer de meeste ‘zetting’ van het parket opvangt, werden de dilatatievoegen van de chape overgenomen in het onderparket en werd er gewerkt met een één-componentlijm op basis van gesilyeerde polymeren. Een stabiele twee-componentenlijm op basis van epoxypolyurethaan werd gebruikt voor de bovenlaag. Door deze combinatie wordt de werking tussen de planken zo veel mogelijk geminimaliseerd.
Het specifieke legpatroon werd gekozen om ervoor te zorgen dat er geen restplanken te zien zouden zijn tegen de muren. We zorgden ervoor dat we de planken konden uitlijnen op de hoeken én op de passages. Om dat te kunnen doen moeten ze ter plaatse op maat worden geschaafd, een van de jarenlange expertises van Alkon. Specifiek maatwerk was ook nodig bij de plaatsing van de plint en de bescherming van de muren. Wij bevestigden een ronde, matte baar uit messing m.b.v. verticale, massieve buisjes die op een afstand van 500mm van elkaar in het parket werden vastgeschroefd. Onze vakmensen plaatsten na het opmeten van iedere muur een op maat gedraaide plint nauwkeurig op 20mm hoogte.
Naast maatwerk is ook planning is cruciaal in ons vak. Hoewel de architect, in navolging van het concept, een matte afwerking voor het parket wilde, liet de planning niet de nodige tijd voor het uitdrogen van een traditionele olie. We stelden voor te werken met een twee-componenten RMC-olie die de juiste afwerking realiseerde binnen een termijn van amper 48 uren.