Projectomschrijving

Project: Winssinger Hotel
Locatie: Sint-Gillis
Oppervlakte: /
Oplevering: 2012
Waarde contract: /
Architect: Barbara Van der Wee

In opdracht van Camille Winssinger ontwierp en bouwde Horta tussen 1894 en 1897 een prachtige stadswoning die nadien dienst deed als kantoor voor de verzekeringsmaatschappij Le Lion belge. Het gebouw wisselde in de loop der jaren een aantal keren van eigenaar en werd in 2007 eindelijk erkend als beschermd monument. Daarmee konden de restauratiewerken beginnen die de woning in haar oorspronkelijke staat en ontwerp zouden herstellen.
Het is niet zonder enige professionele trots dat Alkon in samenwerking met  Hortaspecialist en architect Barbara van der Wee de massieve eiken parketvloer onder handen nam voor een historische renovatie.
Horta omschreef zijn toenmalige opdrachtgever met de woorden ‘precies als een chronometer, scherp als een lemmet van Toledo’ en Alkon kan alleen maar hopen dat haar expertise net zo nauwgezet is.

Uitdaging en uitvoering

Type parketvloer

Het parket bestond overwegend uit massieve eik die in verschillende motieven gelegd is, zoals visgraat en Engels verband, en waar allerlei soorten maatwerk aan te pas kwam. De kwaliteit was eerste keus met een mengeling van dosse- en kwartiersplanken. Zoals gebruikelijk ten tijde van Horta waren de vloeren in de pek gelegd.

Behandeling van het oppervlak

Het volledige oppervlak werd geschuurd met bandschuurmachines in vier verschillende fasen, gaande van korrel 30 tot korrel 100, voor de fijne afwerking.

Herstelling van beschadigde delen

Net daar waar zich een zeer gedetailleerd motief uit verschillende houtsoorten bevond, was de vloer ernstig aangetast door vochtschade. We verwijderden alle aangetaste delen en de resterende peklagen en gingen voor de nivellering te werk met gespecialiseerde producten van Mapei. De nieuw in te werken stukken werden vooraf gerookt zodat we dezelfde patine van de bestaande delen zouden verkrijgen. Om een exacte weergave van de historische vloer te garanderen werd alles op maat geschaafd.

Keuze van afwerking

Om zoveel mogelijk de kwaliteit van het oorspronkelijk hout de bewaren, gebruikten we voor de afwerking een milieuvriendelijke olie van Blanchon. De olie breng je aan zoals een lak, maar dat moet wel uiterst secuur gebeuren zodat er geen sporen achterblijven na het uitdrogen van de olie. Deze afwerking geeft een matte glas, is onderhoudsvriendelijk en laat het hout helemaal tot zijn recht komen. 

Renovatie van de plinten

Alle plinten werden zorgvuldig afgenomen, hersteld, geschuurd en afgewerkt conform de parketvloer.