Oostende Awards 2017 Renovatie

Prijs voor renovatieproject ‘Design Oostende’

De renovatie van de showroom van Design Oostende is bekroond met een Oostende Awards. Alkon voorzag de showroom van unieke en exclusieve parketvloer die als doel had de design-stukken in de picture te zetten. Het Stadsbestuur en Toerisme Oostende grijpen het project nu graag aan om de stad zelf op de kaart te zetten.

Het pand werd in de zomer van 2017 volledig gerenoveerd om zo onderdak te kunnen bieden aan de exclusieve meubelen en accessoires van Design Oostende. Voorheen was het pand in gebruik als kantoor van Jetair. Omdat het Design Oostende er veel aan gelegen was om een mooie maar neutrale vloer te hebben werd Alkon verzocht een nieuwe parketvloer te leggen.

Het leggen van parketvloeren in showrooms en andere commerciële ruimtes is één van de specialisaties van Alkon.

Om recht te doen aan de industriële uitstraling van de showroom koos architect Christian Grimonprez voor een mozaïek van houten vloerdelen. Elk paneel was 16 bij 16 centimeter. De medewerkers van Alkon hebben daarom zorgvuldig duizenden stukken in de 6000m2 grote showroom gelegd voordat deze met Rubio monocoat olie werd afgewerkt.

Opmerkelijk onopvallend

Alkon had als uitgangspunt om de vloer dusdanig goed te leggen zodat deze nauwelijks in het oog zou springen. Op die manier zouden het de design-stukken en accessoires van Design-Oostende zijn die alle aandacht zouden trekken. De renovatie van het pand en de kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden is echter niet onopgemerkt gebleven. Een grote groep Oostendenaars, en velen van daarbuiten, nomineerde de renovatie van Design Oostende voor een Oostende Awards. Met het uitreiken van deze award wil de stad kwaliteit in de stad onder de aandacht brengen. Alle nominaties werden vervolgens stuk voor stuk beoordeeld door een jury van beleidsmensen, architecten en andere specialisten. Op hun voordracht werd de renovatie van het pand van Design Oostende vervolgens opgenomen in de shortlist met andere genomineerde projecten. Dat waren niet de minste. Behalve Design Oostende bevatte die lijst ook Versluys Bouwgroep, Architectenbureau Felix en Partners, Villa La Tourelle en Vayamundo Oostende.

Eind maart werd bekend gemaakt welke projecten worden bekroond met een Oostende Awards. In een volledig uitverkocht Casino Kursaal mocht Design Oostende de eerste Oostende Awards voor de categorie Renovatie in ontvangst nemen.

Met het toekennen van een Oostende Awards aan de renovatie van Design Oostende heeft de organisatie de lat meteen hoog gelegd. Hoewel de parketvloer die Alkon heeft gelegd vooral bedoeld is om als basis voor alle design-stukken en accessoires te dienen stipt deze Oostende Awards aan dat de vloer en de zorgvuldige wijze waarop deze is gelegd, van topkwaliteit zijn.

REGLEMENT OOSTENDE AWARDS 2017

  1. Organisatie

De organisatie van de Oostende Awards wordt verzekerd door het bestuur van de vzw Oostende Awards.

De Oostende Awards worden jaarlijks uitgereikt op de laatste 4 de maandag van de maand maart.

  1. Oostende Awards

Secretariaat: Economisch Huis Oostende, Graaf de Smet de Naeyerlaan 4, 8400 Oostende

Website: www.oostende-awards.be

e-mailadres : info@oostende-awards.be

Contactpersoon secretariaat: Caroline Vanleke

2.1 Award Renovatie

Criteria en procedure

*Elk renovatieproject, in wiens opdracht een in Oostende gelegen pand in het voorbije jaar werd gerenoveerd, kan deelnemen.

*Allerlei aspecten worden beoordeeld zoals onder meer:

– De architecturale waarde binnen en buiten

– Innovatieve ingrepen

– Toegankelijkheid

– Duurzaamheid, bijzonder op het vlak van energie

– Verlichting die zichtbaar is aan de buitenkant

* De jury beoordeelt zowel dossiers die door de dienst stedenbouw van de Stad Oostende als mogelijk interessant project werd aangebracht, als dossiers waarbij handelaars of bedrijven zichzelf kandidaat stelden.

De jury selecteert op basis van bovenstaande criteria 6 finalisten.

De jury bezoekt vervolgens de geselecteerde projecten ter plaatse, met oog op definitieve quotering en het aanduiden van een laureaat.

Jury

De jury bestaat uit externen die deskundigen ter zake zijn, zij beoordelen de verschillende inzendingen.

One Visual Voice | Tekst: Guy Oldenkotte | Fotografie: Maja Konopka – Jochen Gielen – Design Oostende

“Oostende Awards 2017 Renovatie”