Alkon realiseert Ellis Gourmet Burger Aalst

Ellis Gourmet Burger streeft er naar om haar luxe hamburger restaurants te vestigen in steden die bruisen en leven. Na de succesvolle samenwerking bij het realiseren van vestigingen in Breda en Antwerpen, lag het voor de hand dat Alkon ook de laatste aanwinst in Aalst vorm mocht geven.

Voor Ellis Gourmet Burger lag de opening van een vestiging in Aalst, voor de hand. “Wij zoeken steden die leven en waar de mensen buiten komen om een stapje in de wereld te zetten en om iets te eten. Aalst is zo een stad. Er is bijvoorbeeld carnaval, maar de winkelstraten mogen er ook zijn”, zei Ellis Gourmet Burger CEO Thierry Canetta, toen hem werd gevraagd de keuze voor de volgende vestingstad te motiveren.

De hamburgers die Ellis Gourmet Burger serveert onderscheiden zich van de snelle snack omdat ze zorgvuldig zijn bereid en het de klant een nieuwe hamburger ervaring geeft. De kwaliteit en uitstraling van het restaurant is daarbij even belangrijk als de presentatie en smaak van de hamburgers. Ellis Gourmet Burger is daarom net zo zorgvuldig bij de keuze van haar partners die hun restaurants realiseren als de keuze voor leveranciers die de keukens bevoorraden.

Oog voor detail

Man Architecten uit Sint-Niklaas kreeg de opdracht om de inrichting van het restaurant uit te werken. “Ons uitgangspunt was om de inrichting van deze vestiging qua materialen wat bruter vorm te geven,” zegt Leonie van Damme van Man Architecten. “Vandaar dat we gekozen hebben om de ruwe, bakstenen muur te handhaven. Ook hebben we wat minder de beige kleur, die kenmerkend is voor Ellis Gourmet Burger, gebruikt.

Maatwerk

Ook voor de vestiging in Aalst heeft Alkon alles op maat gemaakt. “De bar is uitgevoerd in Emperador Dark Leather Touch marmer. Dit materiaal combineert de praktische voordelen die nodig zijn voor de bar in het restaurant, met de uitstraling die Ellis Gourmet Burger wil hebben,” legt Maja Konopka van Alkon uit. Voor de afwerking van zowel de bar als het kassameubel is gebruik gemaakt van een combinatie van cement, hout, marmer en koper. Het parket op de vloer en de houten lambrisering en wanden maakt het geheel compleet. “Elders in het restaurant is het vooral de bekende Ellis Gourmet Burger kleurencombinatie van bruin en beige.” Wat de nieuwe vestiging in Aalst bijzonder maakt is dat midden in het restaurant een boom is geplant. “Boven de boom is een speciaal dakraam geplaatst zodat deze voldoende licht krijgt.

In stijl

Op voordracht van de architect werd de voorgevel gedeeltelijk naar binnen geplaatst. Bovendien is deze nu voorzien van een harmonicadeur zodat zowel het binnendeel als het terras tijdens mooi weer één geheel vormt. Wat overbleef van de gevel is weer in oude stijl teruggebracht. “Om de gevel weer terug in de historische stijl te krijgen hebben wij speciale tegels uit de jaren ’50 gezocht en die weer op de gevel aangebracht,” aldus Konopka. Die keuze bracht de nodige uitdagingen met zich mee. “Vanwege de strenge winter duurde het lang voordat we alles konden afwerken. Maar het is ons gelukt!” Alkon zal daarom ook de volgende Ellis Gourmet Burger Vestiging, gepland voor Gent, vorm mogen geven.

Het was de architecten van Man Architecten er veel aan gelegen om het levendige en bruisende gevoel van Aalst ook in het interieurontwerp van de nieuwe vestiging te verwerken. Door Alkon te vragen daar een uitvoering aan te geven heeft dat gevoel ook binnen in de nieuwe vestiging vorm gekregen.

Ellis Gourmet Burger Aalst | Kerkstraat 8 | 9300 Aalst

Man Architecten BV-CVBA | Kalkstraat 62 | 9100 Sint Niklaas

One Visual Voice | Tekst: Guy Oldenkotte | Fotografie: Jochen Gielen