Wanneer je unieke, exclusieve artikelen verkoopt

Nieuwe parketvloer vervolmaakt de uitstraling van Design Oostende

Wanneer je unieke, exclusieve artikelen verkoopt dan dient ook de winkel een unieke en exclusieve uitstraling te hebben. Vandaar dat Design Oostende aan Alkon vroeg om de parketvloer in de nieuwe showroom te leggen. Zo weten zij zich verzekerd van een mooie vloer waarbij op elk detail is gelet.

De nieuwe showroom van Design Oostende meet zo’n 600m2 en is een mozaïek van houten stukken van 16 bij 16 centimeter. De medewerkers van Alkon hebben dus duizenden parketdelen gelegd. Daarbij werd veel van hun precisie gevergd want een naad of beschadiging zou afbreuk doen aan de uitstraling die Design Oostende wil bereiken. Tien dagen lang waren acht medewerkers van Alkon continue in de weer om de vloer vlekkeloos aan te leggen. Pas nadat men er zeker van was dat de parketvloer uiterst secuur was gelegd, werd deze afgewerkt met Rubio monocoat olie. De olie beschermt de vloer en vervolmaakt de uitstraling die het geeft.

Complementair aan de rest

De nieuwe vloer doet recht aan de industriële uitstraling die architect Christian Grimonprez wilde nastreven. Door de wanden met cement af te werken heeft men een neutrale uitstraling gecreëerd. De nieuwe parketvloer past daar dus prima bij. Het zorgt er voor dat het de aangeboden design meubelen en accessoires zijn die alle aandacht trekken. De vloer wekt zelfs de illusie alsof de verschillende design-stukken in hun eigen universum zweven. Zodoende komen de producten van Design Oostende nu helemaal tot hun recht.

Alkon geeft ‘design’ een nieuwe betekenis

Gedegen afwerking

De keuze voor Rubio monocoat olie is voor Alkon een vertrouwde keuze. Alkon werkt regelmatig de parketvloer af met deze olie. Het vergt slechts één laag van de olie om het parket goed te beschermen. De olie droogt snel en biedt het hout meteen een beschermende werking. Dankzij de snelle werking kan Alkon het project doorgaans binnen de beoogde termijn realiseren. De olie is verkrijgbaar in 40 verschillende kleurvarianten en is volledig milieuvriendelijk. Het werkt op elk type hout en is resistent tegen de slijtage die het zal ervaren wanneer dagelijks tientallen mensen over de vloer lopen op zoek naar nieuwe design stukken.

Hernieuwde samenwerking

De architect Christian Grimonprez ontwierp de nieuwe showroom van Design Oostende. In december 2016 werkte Alkon al eens succesvol samen met deze architect. Toen werd er de showroom van een BMW dealer ingericht. Het wederzijds respect voor detail en erkenning van een goede afwerking maakt dat het goed is samenwerken met deze architect. Dankzij zijn detaillistische benadering en strakke planning is Alkon zeker in staat zelfs de moeilijkste opdrachten tot in perfectie af te werken.

Liefhebbers van design kunnen nu sinds begin oktober terecht in de nieuwe toonzaal van Design Oostende. De toonzaal is gelegen aan de Koninginnelaan van de gelijknamige badplaats. Laat u vooral inspireren door de vele design meubelstukken en accessoires die zij bieden of kunnen leveren. Vergeet daarbij niet om eens nadrukkelijk naar de vloer te kijken. Waar Design Oostende u graag elk item verkoopt dat u in hun toonzaal zult vinden, is de vloer het enige designstuk waar ze géén afstand van zullen doen. Daarvoor weet Design Oostende te goed wanneer iets als ‘design’ en ‘kwaliteit’ kan worden aangemerkt.

Design Oostende | Koninginnelaan 52 | 8400 Oostende

Grimonprez Christian | Zuidstraat 42 | 8800 Roeselare

One Visual Voice | Tekst: Guy Oldenkotte | Fotografie: Jochen Gielen

Uniek parket. Renovatie van een stadswoning ontworpen door Victor Horta

 

Projectomschrijving

Project: Winssinger Hotel
Locatie: Sint-Gillis
Oppervlakte: /
Oplevering: 2012
Waarde contract: /
Architect: Barbara Van der Wee

In opdracht van Camille Winssinger ontwierp en bouwde Horta tussen 1894 en 1897 een prachtige stadswoning die nadien dienst deed als kantoor voor de verzekeringsmaatschappij Le Lion belge. Het gebouw wisselde in de loop der jaren een aantal keren van eigenaar en werd in 2007 eindelijk erkend als beschermd monument. Daarmee konden de restauratiewerken beginnen die de woning in haar oorspronkelijke staat en ontwerp zouden herstellen.
Het is niet zonder enige professionele trots dat Alkon in samenwerking met  Hortaspecialist en architect Barbara van der Wee de massieve eiken parketvloer onder handen nam voor een historische renovatie.
Horta omschreef zijn toenmalige opdrachtgever met de woorden ‘precies als een chronometer, scherp als een lemmet van Toledo’ en Alkon kan alleen maar hopen dat haar expertise net zo nauwgezet is.

Uitdaging en uitvoering

Type parketvloer

Het parket bestond overwegend uit massieve eik die in verschillende motieven gelegd is, zoals visgraat en Engels verband, en waar allerlei soorten maatwerk aan te pas kwam. De kwaliteit was eerste keus met een mengeling van dosse- en kwartiersplanken. Zoals gebruikelijk ten tijde van Horta waren de vloeren in de pek gelegd.

Behandeling van het oppervlak

Het volledige oppervlak werd geschuurd met bandschuurmachines in vier verschillende fasen, gaande van korrel 30 tot korrel 100, voor de fijne afwerking.

Herstelling van beschadigde delen

Net daar waar zich een zeer gedetailleerd motief uit verschillende houtsoorten bevond, was de vloer ernstig aangetast door vochtschade. We verwijderden alle aangetaste delen en de resterende peklagen en gingen voor de nivellering te werk met gespecialiseerde producten van Mapei. De nieuw in te werken stukken werden vooraf gerookt zodat we dezelfde patine van de bestaande delen zouden verkrijgen. Om een exacte weergave van de historische vloer te garanderen werd alles op maat geschaafd.

Keuze van afwerking

Om zoveel mogelijk de kwaliteit van het oorspronkelijk hout de bewaren, gebruikten we voor de afwerking een milieuvriendelijke olie van Blanchon. De olie breng je aan zoals een lak, maar dat moet wel uiterst secuur gebeuren zodat er geen sporen achterblijven na het uitdrogen van de olie. Deze afwerking geeft een matte glas, is onderhoudsvriendelijk en laat het hout helemaal tot zijn recht komen. 

Renovatie van de plinten

Alle plinten werden zorgvuldig afgenomen, hersteld, geschuurd en afgewerkt conform de parketvloer.

Nieuw elan voor hoofdkantoor Turbo’s Hoet

Projectomschrijving

Project: Turbo’s Hoet Groep
Locatie: Hooglede
Oppervlakte: +1000 m2
Oplevering: 2016
Waarde contract: 400.000 euro
Architect: Archium architectenbureau, Carl Vanassche

Met een nieuw Belgisch hoofdkantoor in een ontwerp van de architectengroep Archium staat het succes van Turbo’s Hoet groep in de schijnwerpers. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. De opvallende verlichte gevel zette ook de toon voor Alkon dat met omvangrijke glaspartijen, donkerkleurig parket en moderne tegels vorm gaf aan de inrichting.

Uitdaging en Uitvoering

Transparante ruimte voor een nieuwe werkdynamiek

Projectomschrijving

Project: Alaska Accountancy
Locatie: Brugge
Oppervlakte: +300 m2
Oplevering: 2016
Waarde contract: 200.000 euro
Architect: Rotor

Een nieuwe ruimte, een nieuwe dynamiek. Dat was het idee achter de renovatie van een consultancybureau voor accountancy, audit en advies in Brugge. Het architectenbureau Rotor kwam met een creatief design waarin strakke lijnen een belangrijke rol spelen en Alkon stond in voor de levering en plaatsing van glazen wanden zonder kader, natuurlijk op maat gemaakt.

Uitdaging en uitwerking

Ons werk aan de vloerniveaus bood ook een oplossing aan een vervelende akoestiek in de oude ruimte.

Moderne touch. Uitdagend wit parket in een residentiële woning

Projectomschrijving

Project: Avenue Louise
Locatie: Brussel
Oppervlakte: +200 m2
Oplevering: 2012
Waarde contract: 50.000 euro
Architect: Top Mouton

Het interieurbedrijf Top-Mouton zette een prestigieus project op poten voor de renovatie van een luxueus appartement in Brussel. Als parketspecialist stonden we in voor de uitvoering van een witte parketvloer. De klant gaf de voorkeur aan een makkelijk te onderhouden vloer met satijnen glans en een duidelijk zichtbare houttekening. In onze samenwerking met het team van Top-Mouton dachten we na over de technische uitvoering van het design en in overleg met de klant schonken we de nodige aandacht aan het onderhoudsgemak. Als voorbeeld van een goed uitgevoerd project fungeerde Alkon dus als een essentiële schakel tussen beide partijen.

Uitdaging en uitwerking

We gingen aan de slag met een hoogwaardige, eerste keuze parketvloer uit eik in drie variabele breedtes. Bij het renovatieproject kwam aan het licht dat de chape onder de tegelvloer uiterst oneffen was. Alvorens te beginnen met de aanleg van de parketvloer egaliseerden we dan ook de ondervloer met een product dat nivellering tot één cm dikte toelaat. De verlijming gebeurde met een één-componentenlijm op basis van gesilyeerde polymeren, niet enkel vanwege de elasticiteit van de lijm maar ook omdat dit een ecologisch verantwoorde keuze is. Net als in andere veeleisende projecten zorgden we ervoor dat er geen restplanken in het legpatroon te zien zouden zijn. We gingen gericht te werk door de planken uit te lijnen op de hoeken en de passages en hielden daarbij ook rekening met de belangrijkste meubelstukken in de ruimte.
In de afwerking combineerden we de witte kleur met behoud van de karakteristieke kenmerken van de houtsoort. Om de houtstructuur te benadrukken borstelden we de planken. Daarna brachten we drie lagen dekkende, witte verf aan en evenveel lagen beschermende, matte twee-componentenvernis met waterdragende eigenschappen. Het resultaat: een subtiel glanzende vloer waarin de textuur van het hoogwaardig hout nog zichtbaar en voelbaar is en die bovendien weinig onderhoud vergt. De functionele plint werd zo discreet mogelijk aangebracht, maar omdat het om een renovatie ging was een verdoken constructie niet mogelijk. Op de bestaande muren brachten we een aluminium plint aan van drie mm dikte en lijnden we perfect uit op de bestaande muren.

Geruisloze eenvoud: parketvloer in een vernieuwd crematorium

Projectomschrijving

Project: Crematorium Kortrijk
Locatie: Kortrijk
Oppervlakte: +1000 m2
Oplevering: 2012
Waarde contract: 70.000 euro
Architect: Eduardo Souto de Moura & SumProject

In 2011 ontwierp de internationaal geprezen Portugese architect Souto de Moura Uitzicht, een vernieuwd crematorium in Kortrijk. De aparte sfeer die eigen is aan het gebouw vertaalde hij in grote, sobere ruimtes waarin hout een belangrijke rol speelt. Alkon stond in voor de volledige uitvoering van de parketvloer, die vanzelfsprekend de stilte en ingetogenheid van deze functionele ruimtes moest ondersteunen. De Moura ontwierp niet enkel het nieuwe gebouw, dat in het terrein verzonken is, maar stond ook in voor de creatie van banken, een sofa en het spreekgestoelte in de aula’s. In overleg met de architect en met deze design-elementen in het achterhoofd kozen we voor de juiste parketvloer, geïntegreerd in het concept, stijlvol en slijtvast.

Uitdaging en uitvoering

Bij de plaatsing gebruikten we geen traditionele tand -en groefverbinding, maar werd het massief parket vernageld en verlijmd. De nagels hechten de vloer voorlopig vast tot de lijm is uitgehard en het die functie overneemt. Van ons timmerwerk is vanzelfsprekend niets meer te zien zodra we de gaatjes nauwkeurig hebben gedicht. Dit project vroeg om een behandeling met twee verschillende lijmen, een uiterst elastische voor de onderlaag en een stabiele voor de bovenlaag. Omdat de ondervloer de meeste ‘zetting’ van het parket opvangt, werden de dilatatievoegen van de chape overgenomen in het onderparket en werd er gewerkt met een één-componentlijm op basis van gesilyeerde polymeren. Een stabiele twee-componentenlijm op basis van epoxypolyurethaan werd gebruikt voor de bovenlaag. Door deze combinatie wordt de werking tussen de planken zo veel mogelijk geminimaliseerd.
Het specifieke legpatroon werd gekozen om ervoor te zorgen dat er geen restplanken te zien zouden zijn tegen de muren. We zorgden ervoor dat we de planken konden uitlijnen op de hoeken én op de passages. Om dat te kunnen doen moeten ze ter plaatse op maat worden geschaafd, een van de jarenlange expertises van Alkon. Specifiek maatwerk was ook nodig bij de plaatsing van de plint en de bescherming van de muren. Wij bevestigden een ronde, matte baar uit messing m.b.v. verticale, massieve buisjes die op een afstand van 500mm van elkaar in het parket werden vastgeschroefd. Onze vakmensen plaatsten na het opmeten van iedere muur een op maat gedraaide plint nauwkeurig op 20mm hoogte.
Naast maatwerk is ook planning is cruciaal in ons vak. Hoewel de architect, in navolging van het concept, een matte afwerking voor het parket wilde, liet de planning niet de nodige tijd voor het uitdrogen van een traditionele olie. We stelden voor te werken met een twee-componenten RMC-olie die de juiste afwerking realiseerde binnen een termijn van amper 48 uren.

Lunchrestaurant krijgt nieuw interieur met smeedwerk op maat

Projectomschrijving

Project: Tou·Gou Fijnproeverij
Locatie: Brugge
Oppervlakte: 100 m2
Oplevering: 2016
Waarde contract: 80.000 euro
Architect: Architextuur

Het architectenbureau Architextuur en Alkon sloegen de handen in elkaar voor de volledige herinrichting van dit lunchrestaurant en delicatessenzaak. We kregen de opdracht om smeedwerk op maat te maken voor functionele elementen in een strak design zoals een afscheidingswand met glas en wijn -en glasrekken. Daarnaast verzorgden we het tegelwerk en maakten we het centrale element in de ruimte, een unieke tafel op maat.

Uitdaging en uitvoering

 Het succes van dit project staat of valt met een goede materiaalkeuze en nauwkeurige afwerking. Het voorstel van Alkon garandeert duurzaamheid en een blijvende uitstraling. 

Een veeleisende vloer. Slijtvast parket voor Scandinavische wagens.

Projectomschrijving

Project: Volvo
Locatie: Herentals
Oppervlakte: +500 m²
Oplevering: 2011
Waarde contract: 30.000 euro
Architect:

Volvo staat voor Scandinavisch design en robuustheid en Alkons vloerproject in Herentals, dat slechts één voorbeeld is uit een jarenlange samenwerking met het automerk, laat dezelfde indruk na. In een erg competitieve markt wisten we een parketvloer te realiseren die een antwoord biedt op de vraag naar modern design én een uitermate grote slijtvastheid.

Uitdaging en uitwerking

Voor de vakman is de toonzaal van een autofabrikant vanzelfsprekend een technische uitdaging. Het parket moet kunnen weerstaan aan de belasting van de wagens en opgewassen zijn tegen contact met rubber, olie en chemicaliën uit reinigingsproducten.
Onze aanbeveling was een eiken parketvloer uit hoogkantlamel met een dikte van 22 mm. We gingen op zoek naar de hoogst mogelijke kwaliteit – kenners zullen weten dat het hoogkantlamel doorgaans als minderwaardig industrieparket wordt aangeboden. Het door ons geleverde parket was spintvrij en vertoonde minimale kleurvariatie, net zoals de klant het wilde.
We ruimden eerst plaats voor de aanleg van het nieuwe parket door de bestaande houtpartij weg te halen en lijmresten te verwijderen. Omdat de toonzaal werkt met vloerverwarming was het uitgesloten dat we de bestaande vloer zouden kunnen behouden. Ook de ondergrond vroeg om extra aandacht. Na het schuren van de dekvloer lag de chape er zanderig bij en dus gingen we over tot het aanbrengen van een hechtingsprimer. We beperkten de werking van het hout door een elastische lijm te gebruiken op basis van gesilyeerde polymeren.
In het legpatroon waren de ingrepen minimaal: we behielden het oorspronkelijk ontwerp en ook het niveau bleef gelijk met de inkomdeur. De afwerking was echter weer een grote uitdaging. In de sector zijn bandensporen op de parket een voor de hand liggend probleem. We voerden een aantal tests uit op de gelakte afwerking om ons te verzekeren van de gevraagde kwaliteit, maar natte banden bleken al snel problemen op te leveren. Oorzaak hiervan was de aanwezigheid van specifieke chemicaliën in het natte rubber van nieuwe banden. We vonden een oplossing bij een Duitse fabrikant van producten die gebruikt worden bij de behandeling van tegelvloeren in garages. De vloer werd afgewerkt met een 2K-coating tegen kleurende chemicaliën en weekmakers. Naast verkleuring door chemicaliën is eik ook gevoelig voor vergeling omdat looizuren inwerken op de lak. Daarom gebruikten we een procédé dat we zelf hebben ontwikkeld. We brengen een neutralisator aan die het proces een halt toeroept en originele de ‘look and feel’ van het hout behoudt.
Plinten waren niet nodig in dit project omdat de vloer volledig omsloten is door tegels. Op vraag van de klant brachten we wel een houten boord aan rond het parket.

Kortom, een technische afwerking die aan alle eisen van de klant voldoet!

Totaalinrichting van een rustieke barn

Projectomschrijving

Project: Bijgebouw
Locatie: Brugge
Oppervlakte: 100 m2
Oplevering: 2016
Waarde contract: 200.000 euro
Architect: Architextuur

In dit project stonden we voor de uitdaging structurele verandering binnen een totaalconcept uit te werken. 

Uitdaging en uitwerking

 Het project werd gerealiseerd binnen een strakke deadline van 12 weken.

Renovatie en inrichting van horecazaak in historisch pand

Projectomschrijving

Project: Ellis Gourmet Burger
Locatie: Breda
Oppervlakte: +300 m²
Oplevering: 2016
Waarde contract: 400.000 euro
Architect: Architextuur

Voor deze opdracht  werkten we in een prachtig historisch pand dat echter toe was aan de nodige structurele veranderingen.

Uitdaging en uitvoering

Het totaalproject werd gerealiseerd in amper 12 weken.